ИНТЕРВЮТА

 

ЗА ТЕАТЪРА ДНЕС. Френският театрален критик Жан-Пиер Тибода гостува в ТР „Сфумато“

През юли тази година в рамките на фестивала „Малък сезон“, организиран от ТР „Сфумато“, се проведе дискусия на тема „Какво се желае от театъра днес“ със световноизвестния френски театрален критик и журналист Жан-Пиер Тибода. След лекцията му пред препълнената със студенти и театрали зала той отговори на въпросите на Ина Божидарова.

 

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА: Текстът трябва да задвижи в мен активни емоции и мисли

Нашият разговор с български режисьори, трайно и последователно доказали интереса си към новото драматургично писане, продължаваме с Гергана Димитрова, която не само е създател, заедно със своята компания „36 маймуни“, на много запомнящи се спектакли и пърформанси по съвременни пиеси, но е и автор на нови текстове, организатор на Платформата за нова драматургия ProTex и президент на международната мрежа за нова драма EURODRAM.

 

КРИС ШАРКОВ: Един драматичен текст трябва да притежава въздух

Дискусията за новата драма, за мястото на текста в театралния спектакъл днес и за критериите, по които режисьорът избира да постави един драматичен текст, продължаваме с Крис Шарков, категорично заявил през последното десетилетие потребността си да работи с емблематични произведения от модерната европейска и българска драматургия и с актуални съвременни заглавия и автори.

 

СТАЙКО МУРДЖЕВ: Текстът за мен е прецизна карта на бъдещата експедиция

Разговорът с български режисьори, трайно заявили интереса си към нови европейски и български пиеси, за мястото на драматичния текст в театралния спектакъл днес, за критериите, по които те избират да поставят един съвременен текст и за пътя на новите текстове към сцената, който започнахме миналия сезон в рубриката ИНТЕВЮТА на СЦЕНАрт, сега, в началото на започващата театрална година, продължаваме със Стайко Мурджев, в чиято биография има много запомнящи се спектакли по нови заглавия.

 

„Неведение“ – спектакъл за пътуването на човешката душа и театърът като свещенодействие.

Спектакълът „Неведение“ веднага след премиерата си (19 ноември 2022 г.) беше обявен за едно от явленията на българска театрална сцена за сезона 2022/2023. Албена Ставрева – автор на театралния текст и сценографското решение, режисьор на представлението и изпълнител на ролята на Гичка Кукуто – получи високо признание както от публиката и театралите критици, така и от своите колеги. За темите в спектакъла и етапите в творческия процес разказва Албена Ставрева в интервю с Елица Йовчева.

 

ПЕТЪР ДЕНЧЕВ: Привличат ме текстове, които показват необичайни релефи на човешките взаимоотношения

Разговорът ни за мястото на драматичния текст в театралния спектакъл днес, за критериите, по които режисьорът избира да постави една пиеса и, специално, един съвременен драматичен текст и за пътя на новите текстове към сцената у нас продължаваме с Петър Денчев, трайно показал пристрастието си към актуални български и европейски пиеси.

 

МАРИЙ РОСЕН: Един драматичен текст трябва да усеща пулса на времето

С разговора с Марий Росен, поставил един от най-успешните и най-награждаваните през тази година спектакли по съвременна европейска драма – „Дишай“ от Дънкан Макмилан в ТР „Сфумато“, продължаваме серията от интервюта на СЦЕНАрт с български режисьори за съвременното драматургично писане и неговия път към сцената.

 

ИВАН УРУМОВ: „В очакване на Годо“ на Бекет е текст, който е много необходим днес

С разговора с Иван Урумов за мястото на драматичния текст в театъра, който той прави, за критериите, по които избира да постави една пиеса и, специално, един съвременен драматичен текст и за новия му спектакъл „В очакване на Годо“ на Бекет на сцената на Театър „Българска армия“ започваме в нашата рубрика „ИНТЕРВЮТА“ поредица от интервюта с български театрални режисьори, трайно заявили през последните години интереса си към съвременната българска и европейска драма.