вторник, октомври 22, 2024

Месец: май 2023

РЕЦЕНЗИИ

От дълбините на движението до смелостта на изразяването: АНТИСТАТИК за 16-и път

16-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ покани софийската публика от 9 до 19 май на завладяващо пътешествие с 11 запомнящи се представления. Със слогана „Моето тяло, моят танц“ фестивалът си постави за цел и успя да отпразнува свободата на изразяването не само чрез движение, но и през артикулиране на важни теми през средствата на хореографията, телесната експресия, физическия жест.

Read More
НОВИНИ

Премиерите през месец МАЙ

Месец май е изпълнен с разнообразни театрални събития. Той поставя началото на фестивалните дни. Тази година през май се провеждат три много значими за българската сцена фестивали – Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Antistatic“ в София, Международният фестивал за съвременен танц „One dance week“ в Пловдив, както и един от най-старите фестивали в България „Друмеви театрални празници“ – Шумен. Наред с тази нарастваща фестивална еуфория, театрите и независимите трупи също представят нови спектакли.

Read More
ТЕОРИЯ

70 години от първата постановка на „В очакване на Годо“ от Самюъл Бекет.

В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март, се състоя премиерата на новият, 26-и брой на списание „HOMO LUDENS”. От богатото и разнообразно съдържание на броя, обхващащо 330 страници и 15 рубрики, на читателите на СЦЕНАрт (с любезното разрешение на редакционния екип на списанието), предлагаме теоретичната студия на Камелия Николова „70 години от първата постановка на „В очакване на Годо“ от Самюъл Бекет“.

Преди 70 години, на 5 януари 1953 г., в малкия театър „Вавилон“ в Париж се състои премиерата на дебютната пиеса на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ с режисьор Роже Блен, която се превръща в същинското начало на театъра на абсурда и в неговия емблематичен манифест.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Два спектакъла по нова българска драматургия: „Легендата за Калиакра“ и „Иконите спят“

През април театралните зрители в София станаха свидетели на две интересни премиери под режисурата на Елица Йовчева – „Легенда за Калиакра“ (Дерида денс център) и софийската премиера на „Иконите Спят“ (драматичен театър Стара Загора). И двете заглавия разкриват сюжетите на интересни и ключови за българския човек, съзнание и емоционална памет събития, оставили отпечатък в историята. Интригуващото е, че драматургичните текстове, върху които се изграждат представленията, са дело на режисьора Елица Йовчева.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НОВИЯ 5-ти БРОЙ НА СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ : „Ана Каренина“ на балетна сцена

На 27 април, в навечерието на Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година на 29 април, вече по традиция се състоя премиерата на новият брой на единственото българско печатно издание, посветено на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура – „СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ“. От богатото съдържание на неговите 120 страници, обединени от темата „Моето тяло, моят танц“, на читателите на СЦЕНАрт (с любезното разрешение на редакционния екип на списанието), предлагаме рецензията на Мария Русанова за спектакъла „Ана Каренина“ на Софийска опера и балет.

Хърватският хореограф Лео Муич поставя с балетните трупи на Пловдивската опера и на Софийска опера и балет прочутия роман на Лев Толстой. Мария Русанова определя спектаклите като водещо събитие на изминаващия сезон.

Read More