вторник, октомври 22, 2024

Месец: февруари 2024

РЕЦЕНЗИИ

„Рокендрол“ на Том Стопард в сценичния прочит на Нина Рейн и Театър „Хампстед“ в Лондон

Пиесата „Рокендрол“ на Том Стопард за първи път е поставена през 2006 г. в Лондонския театър „Royal Court“ от Тревър Нън. В края на изминалата 2023 г. Театър „Хампстед“ в британската столица представи нова продукция на „Рокендрол“. Режисьор е Нина Рейн (премиерата на чиято пиеса „Племе“ наскоро се състоя в Театър „Българска армия“). Английската режисьорка и драматург прави своя дебют на на сцената на „Хампстед“ през 2011 г. с авторския си спектакъл „Tiger Country“. Безспорен е интересът към новия прочит на „Рокендрол“, който се радва на пълни зали по време на всички представления на спектакъла.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Виното на Бредбъри

Младежкият театър „Николай Бинев“ изпрати миналата календарна година с премиерата на „Вино от глухарчета“ по романа на Рей Бредбъри. Изключително смел проект, ръководен от Катя Петрова. След няколкото много успешни сценични реализации на известната българска режисьорка по големи литературни произведения, тази премиера беше очаквана с голямо нетърпение.

Read More
НОВИНИ

Очакваните театрални премиери в началото на 2024 и отзвуците от 2023

С настъпването на януари вниманието ни се насочва към предстоящите театрални премиери. В тази статия ще разгледаме и кулминацията на миналата година – избраното от критиците „театрално събитие“ на 2023. Това ще ни даде възможност да разберем по-добре къде се намираме сега и какви са очакванията за предстоящите месеци. Нека да погледнем напред с любопитство към новите предложения на театралната сцена.

Read More
НОВИНИ

Номинации за националните театрални награди ИКАР’2024

На 1 февруари на своя официална пресконференция Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР‘2024. Пресконференцията се проведе в присъствието на представители на комисиите, определили номинациите за най-добри постижения. По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година до днес в Световния ден на театъра – 27 март.

Read More