вторник, октомври 22, 2024

Месец: февруари 2023

РЕЦЕНЗИИ

ДЖОН МАЛКОВИЧ, ПЕЧАЛНИЯТ ОБРАЗ НА САМОТАТА

Спектакълът „В самотата на памуковите полета“ на знаменития американски филмов и театрален актьор Джон Малкович и на литовската филмова и театрална актриса Ингеборга Дапкунайте беше най-очакваното и най-обсъжданото театрално събитие в София през последните седмици. В изпълнението си на необичайните персонажи в текста на Колтес двамата демонстрираха изключителен професионализъм. Деликатно напомняйки за различните възможности и посоки за неговото тълкуване те постигнаха истинската му същност – представиха ни една безнадеждна пиеса за самотата.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

СИЛАТА НА СПОДЕЛЯНЕТО

„Представление и половина“, последната премиера на Театър „Българска армия“ е спектакъл за театъра и за живота в театъра. За театъра като живот и за живота като театър – за безкрайната игра на отражения помежду им. Още с вдигането на завесата, погледът на зрителя сякаш рикошира в голямо огледало, защото неочаквано декорът на сцената се оказва панорамно платно, изобразяващо самата зрителна зала. Режисьорът споделя, че заглавието е намигване към класическия филм на Федерико Фелини „Осем и половина“, чиято централна тема бе преплитането на живота и киното.

Read More
ДЕБАТИ

Българо-норвежки семинар за Ибсен и пиесата му „Пер Гюнт“

На 13 януари в Аулата на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” се проведе българо-норвежки семинар за драматургията на Ибсен и специално за пиесата му “Пер Гюнт” (1867), рецепцията й в световен мащаб и българската й постановка в Театър „София“. Семинарът беше част от съвместен проект на Театър “София” и Центъра за изследване на творчеството на Ибсен към Университета в Осло, в сътрудничество с Факултета „Сценични изкуства“ на НАТФИЗ

Read More
РЕЦЕНЗИИ

ХОРЕОГРАФИЯ В РЕ МИНОР

На 23 януари софийската публика се срещна с творчеството на украинския хореограф Раду Поклитару. Гостуващата балетна трупа на Пловдивската опера представи на сцената на Народния театър две негови пиеси – „Жени в ре минор“ и „Дългата Коледна вечеря“.В тях Раду Поклитару демонстрира своя енергичен и изобретателен стил, подчинен на прецизна музикалност и артистично въображение. Известен със своя перфекционизъм и висока взискателност, той е майстор на интензивните и емоционално заредени композиции, изпълнени с визуални находки и чувство за хумор.

Read More