вторник, октомври 22, 2024

Месец: юни 2024

НОВИНИ

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ продължава с три знакови спектакъла

Със „Страх и отчаяние в Третата империя“ по Бертолт Брехт на Тимофей Кулябин иТеатър „Вене“ от Естония, представление на традиционната китайска опера Кунцю от ХIV век „Среща сред цъфналите праскови“ от Китай и „Отело“ на Оскарас Коршуновас, ръководения от него театър ОКТ и Градския театър във Вилнюс, Литва завършва 18-то издание на Световен театър в София. Не пропускайте тези знакови заглавия в тазгодишния му афиш.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Зад Вълшебната завеса – тенденции и посоки

Лъчезарно и приповдигнато настроение нахлу в центъра на Търговище цяла седмица преди популярните градски тържества, свързани с ежегодния панаир. Причината за това бе провеждането на 23-то издание на Международния фестивал „Вълшебната завеса“ между 7-ми и 11-ти май. Под инициативата на главния организатор Денислав Янев, в продължение на 5 дни сцените на двата държавни театъра в града бяха окупирани както от гостуващи продукции, така и от представления на местните актьорски трупи.

Read More
РЕЦЕНЗИИНОВИНИ

Поглед към Международния Шекспиров фестивал в Йорк 2024

Освен с известния Йоркски средновековен цикъл мистерии (които впрочем могат да се гледат и в наши дни), красивият исторически град в северна Англия е и домакин на един вълнуващ нов форум. Тазгодишното издание на Международния Шекспиров фестивал в Йорк се проведе от 18 до 28 април и за шести път обедини местни театрални формации и институции, и национални и международни проекти. Имаше и българско участие на фестивала – пиесата „Завръщане във Витенберг“ по Шекспировия „Хамлет“ от Георги Тенев и Иван Добчев в режисьорския прочит на Джейкъб Уорд.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Културата като дипломация – война, неравенства и страдание. За фестивала „Театрални дни Матей Вишняк“.

Културата като дипломация се превърна в тематичния център на наскоро завършилия Международен театрален фестивал “Театрални дни Матей Вишняк” в Сучава, Румъния. Това е осмото издание на фестивала и осмата година, откакто градът има свой театър, а организаторите не пропускат да концентрират вниманието си върху непосредствената социална и политическа действителност. Селекцията от представления третираше темата за войната и неравенството, за маргиналните групи и страданието, но глобалният поглед беше обърнат към разбирането, че културният живот трябва да заема фундаментално място в европейския дневен ред.

Read More
НОВИНИ

Започна 32-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ (1-15 юни 2024)

На 1 юни започна 32-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. То беше открито с „Великденско вино“ на Владимир Пенев, Явор Гърдев и Народния театър, а на следващата вечер програмата продължи с „Хага“ на
Галин Стоев и националната трупа. На 2 юни започна и традиционната конферентна програма на фестивала, която беше открита с разговора „За театъра на Иван Станев“ с участието на Жанет Спасова, Александър Кьосев и Явор Гърдев, модератор Камелия Николова. В него
със свои впечатления и размисли за едно от знаковите имена в най-новия български театър се включиха и много театроведи, актьори и гости на фестивала.

Read More