вторник, октомври 22, 2024

Месец: март 2023

РЕЦЕНЗИИ

ЗА КЛОУНИТЕ И ХОРАТА

Драматично-кукленият театър – Силистра гостува на сцената на театър „Възраждане” в София в дните непосредствено преди Международния ден на театъра 27 март и заяви с присъствието си, че театърът е място, което приютява грижата за човека, изразена в игра. Класическата идея за театъра като сериозна игра е водила екипа в избор на драматургичен материал и трупата се е спряла на заглавие от съвременната европейска драматургия – „Търси се стар клоун” от Матей Вишниек. Сам по себе се този избор ясно заявява желанието да се предложи на публиката качествен театър и сериозно естетическо предизвикателство.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Майка и син в антиутопията на егоизма

Новата премиера на театър „Българска армия“ е „Кралицата майка“ на съвременния италиански драматург и философ Манлио Сантанели, чийто текстове са силно повлияние от пиесите на абсурда и черната комедия. Главната роля изпълнява Мария Стефанова, която с присъщото си майсторство и прецизност (недокоснати от годините) създава великолепен образ на майката. Образът на нейния син ярко и запомнящо се е изграден от Георги Къркеланов.

Read More
НОВИНИ

Премиерите през месец МАРТ

С очакването на пролетта и в театралния афиш са заложени много нови изненади. През Март публиката ще има възможност да види разнообразни и вълнуващи заглавия, да се срещне с различни театрални естетики. Какво можем да очакваме?

Read More
РЕЦЕНЗИИ

ЕЛЕКТРА ТУК И СЕГА

В основата на спектакъла „Електра тук и сега“ на режисьорката Василена Радева и актьорите Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска, Марио Василев, Васил Читанов и Иван Станчев е пиесата на Маргьорит Юрсенар „Електра или свалянето на маските”. Василена Радева изгражда театралния разказ на базата на лабораторна работа с актьорите и тяхното активно участие в процеса. Това детайлно вглеждане и в личностните връзка на актьорите с митологичния персонаж, и в текста на Юрсенар е резултат от почти едногодишната работа по спектакъла.

Read More