вторник, октомври 22, 2024

Месец: октомври 2023

ИНТЕРВЮТА

ЗА ТЕАТЪРА ДНЕС. Френският театрален критик Жан-Пиер Тибода гостува в ТР „Сфумато“

През юли тази година в рамките на фестивала „Малък сезон“, организиран от ТР „Сфумато“, се проведе дискусия на тема „Какво се желае от театъра днес“ със световноизвестния френски театрален критик и журналист Жан-Пиер Тибода. След лекцията му пред препълнената със студенти и театрали зала той отговори на въпросите на Ина Божидарова.

Read More
НОВИНИ

Премиерите през ОКТОМВРИ

Бурното начало на новият театрален сезон продължава и през октомври, през който се появяват много и интересни заглавя. Ето и някои от тях: Сатиричен театър „Алеко Константинов“ представя три нови заглавия. Първото тях е „Политическо сатирично кабаре“ от Боряна Пашева с режисьор Калин Сърменов. Стайко Мурджев прави „Перфектни непознати“ от Паоло Дженовезе в Театър „София“ и „Метаморфози“ по Овидий в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград. В Малък градски театър „Зад канала“ ще се появи съвременната английска пиеса на Ейприл де Анджелис „Джъмпи“ в интерпретацията на Стоян Радев. И още няколко премиери на други сцени в столицата и страната.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

„Хотел“ – една сюрреалистична картина в извън конкурсната програма на XIII-то издание на фестивала „Пиеро“

Между 23-ти и 29-ти септември в Стара Загора се проведе XIII-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Наситената програма представи на зрителите интересни спектакли от Полша, Сърбия, Турция, Израел, Гърция, Норвегия и, разбира се, България. Акцент в извънконкурсната програма беше спектакълът „Хотел“ – режисьорски дебют на Любомир Желев. Постановката „Хотел“ на Държавен куклен театър – Стара Загора е истинска наслада за сетивата на зрителя, съчетавайки в себе си увлекателна история с добре изградени образи, умело водене на кукли и ярки актьорски изпълнения под звуците на нежна музика.

Read More
ИНТЕРВЮТА

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА: Текстът трябва да задвижи в мен активни емоции и мисли

Нашият разговор с български режисьори, трайно и последователно доказали интереса си към новото драматургично писане, продължаваме с Гергана Димитрова, която не само е създател, заедно със своята компания „36 маймуни“, на много запомнящи се спектакли и пърформанси по съвременни пиеси, но е и автор на нови текстове, организатор на Платформата за нова драматургия ProTex и президент на международната мрежа за нова драма EURODRAM.

Read More
НОВИНИ

Премиерите през СЕПТЕМРИ, или как започна новият театрален сезон

През септември започна новият театрален сезон, белязан от вълнуващо начало и много премиери в цялата страна. Театралният маратон беше открит от два известни международни театрални фестивала: „Сцена на кръстопът“ (10-21 септември 2023) в Пловдив и 13-я Международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“ (23-29 септември 2023) в Стара Загора.

Read More