вторник, октомври 22, 2024

Месец: септември 2024

РЕЦЕНЗИИ

Парижки театрални впечатления от есента на 2023. Част I.

През есента на 2023 г. Венета Дойчева в продължение на няколко месеца проследява театралния живот в Париж. Предлагаме ви нейните „парижки театрални впечатления“ в две части, първата от които публикуваме днес, на 29 септември, а втората ще можете да прочетете на 3 октомври. Предложенията на театралния афиш във френската столица в края на 2023 г. са много, те са изкушаващи и разнообразни. Изобилието от заглавията е стряскащо, местата са десетки, географията на театрите се разпростира из целия град и предградията в познати и нови точки и пространства, сред театралните компании и трупи се редуват както световно реномирани имена, така и напълно неизвестни творци и нови колективи. Текстът предлага изключителния шанс да се срещнете с някои от най-интересните сред тях.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Путин и неговата банда пред съда в Хага

Известният френски театрален критик Жан-Пиер Тибода след гостуването на спектакъла „Хага“ от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев и Народния театър „Иван Вазов“ в Театър де ла Сите в Тулуза в началото на тази година публикува статията си „Poutine et sa bande devant le tribunal de la Haye“ в своята онлайн платформа „Le Club de Mediapart“. С неговото любезно съгласие ви предлагаме превод на отзива му за представлението.

Read More
НОВИНИ

Начало на театралния сезон 2024/2025. Премиерите през септември

През септември започва новият театрален сезон 2024/2025. Очакват ни многобройни интересни премиери и запомнящи се театрални вечери. Представяме ви някои от новите заглавия, включени в афиша на театрите и трупите в цялата страна.

Read More
НОВИНИ

Започна Международният театрален фестивал „Дивадло“ 2024 в Пилзен

От 12 до 20 септември тази година за 32-ви път в чешкия град Пилзен се провежда Международният театрален фестивал „Дивадло“. Започнал като инициатива на списание „Svět a divadlo“ („Свят и театър“), чиито главен редактор Карел Крал е и първият му художествен директор, фестивалът вече се е утвърдил като форум, който представя най-доброто от чешкия театър и някои от най-значимите заглавия на международната сцена в различни форми и жанрове – драматичен, куклен и уличен театър, танц и мюзикъл.

Read More