вторник, октомври 22, 2024

Месец: декември 2023

РЕЦЕНЗИИ

Писма без адресат

В края на 2023 г. Театър 199 показа своята последна премиера за календарната година – „Оскар и розовата дама“. Добре познатото заглавие от френския драматург и философ Ерик-Емануел Шмит този път е под режисурата на Стефан Спасов. Новелата разказва за последните дванадесет дни на десетгодишния Оскар (Радина Боршош) в болницата, които се превръщат в кратък, но много истински и емоционално наситен живот с помощта на розовата дама в изпълнението на Мария Стефанова.

Read More
НОВИНИ

ГЕОКУЛТУРНИ ИДЕНТИФИКАЦИИ В БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО. НАСЛЕДСТВО И АКТУАЛНИ ДОМИНАНТИ

Дискусия „ГЕОКУЛТУРНИ ИДЕНТИФИКАЦИИ В БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО“ ще се проведе на 14 декември, четвъртък, от 10.00 ч. в Голямата зала на Института за изследване на изкуствата, Българска академия на науките.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Красивите души на Тана Манева

Независимо от необятното разнообразие на съвременната танцова сцена, рядко се случва да попаднеш на наистина самобитен спектакъл, който носи неповторимостта на оригинален авторски почерк. Спектакълът на Тана Манева (режисьор и пърформър) „Красиви души“ е една от тези ярки прояви на талант, които изглеждат като директен отпечатък на вътрешния свят на автора.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

ОТКРОВЕНИЕ В БАРА НА ЮДА

Сериозен и смел. Меланхоличен и шеговит. Балансиращ между загадка и откровеност. Така бих описала новия моноспектакъл на Христо Мутафчиев по пиесата на Теа Денолюбова, „Боже мой“ в Народния театър. Запомнящ се театрален опит да се вникне в природата на човешкото – резултатът е поезия от противоречия, преведена на разбираем език, пълна с референции за ерудита, но и увлекателна за редовия театрален зрител.

Read More
РЕЦЕНЗИИ

Избрано от лондонската сцена: холивудски филми, преродени като мюзикъли

От зората на съществуването си киното е в активно взаимодействие с театъра, както в чисто философски и теоретичен аспект, така и откъм обмен на художествено съдържание, теми и изразни средства. Една от най-разпространените форми на сценична адаптация на филми е пресътворяването им в мюзикъли. Тази тенденция се развива основно в САЩ, като продукциите в повечето случаи се представят на Бродуей и след това се импортират към лондонския Уест Енд (въпреки че в единични случаи се случва и обратното), и оттам в други европейски страни и по света. Жанровият профил на заглавията, появили се на сцената през последните петнайсет години е типичен – холивудски касови хитове от близкото минало, основно комедии или семейни филми, които привличат широк кръг зрители.

Read More