Хаос и Танатос

В края на миналата година Старозагорският драматичен театър “Гео Милев” и режисьорът Петър Денчев представиха нашумялата пиеса “Хаос” на известния финландски режисьор, драматург и директор на Националния театър в Хелзинки Мика Мюлюахо, написана през 2007 г. като част от негова театрална трилогия, включваща още текстовете “Паника” и “Хармония” и многократно поставяна на европейските сцени. На 11 март 2024 г. спектакълът гостува в София.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубени в жестовете – „Племе“ на Нина Рейн

Първата премиера на драмата „Племе“ (оригинално заглавие „Tribes”) на английския режисьор и драматург Нина Рейн (р. 1975) е в Royal Court, Лондон през 2010 г. и тя веднага получава отличието за най-добра нова пиеса на театралните награди Off-West End в Англия. Две години по-късно, през 2012 г., текстът е отличен от New York Drama Critics’ Circle за най-добра чуждестранна пиеса на територията на САЩ. Режисьорът Зафир Раджаб и Театър „Българска армия“ представят пиесата за първи път у нас.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Странна случка с куче през нощта

Вечерта на 20-ти февруари софийската публика се натъкна на първата „Странна случка с куче през нощта“ за столицата. Домакин на събитието бе Младежки театър “Николай Бинев”, а основните отговорници за неговото реализиране – екипът от Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“, начело с директора и режисьор на спектакъла Боян Иванов. Първото им гостуване с адаптацията на едноименния роман на Марк Хадън в София успя да генерира електрически заряд, достатъчен не само за захранване на собствените технологично-визуални елементи на постановката, но и за пробуждане на светлина в очите на зрителите, съдейки по озарените им лица в препълнената зала по време на поклона.

ВИЖТЕ ОЩЕ