СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ ще се проведе за 18-и път от 2 юни до 9 юли

Спектакли на Тимофей Кулябин, Оскарас Коршуновас и Едуардо Гереро ще гостуват на Световен театър в София’ 2024. NT Live с „Вуйчо Ваньо“ с участието на Андрю Скот, номиниран за “Оскар” за 2024, най-доброто унгарско независимо представление за 2023 г., традиционна китайска опера от 14. век и онлайн стрийминги на спектакли са част от програмата тази година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Театрални награди АСКЕЕР’2024

На 24 май по вече установена традиция в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” за 33 път фондация „А’Аскеер” връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Гала-спектакълът за връчване на наградите АСКЕЕР’2024 „ТЕАТРАЛНА СУМАТОХА“ беше посветен на 95-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Ето и носителите на АСКЕЕР’2024.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Панайотова: Театърът е единственото ни бъдеще

С Елена Панайотова, утвърден театрален режисьор и педагог, дългогодишен преподавател по актьорство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и в НБУ, за най-новия й спектакъл „Всеки иска да живее“ от Ханох Левин, чиято премиера беше на 19 април в Сатиричния театър, и за книгата й „Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“ (2024) разговаря Михаил Тазев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди „Лорънс Оливие“ 2024

Церемонията по връчването на едни от най-престижните британски театрални награди се състоя в „Роял Албърт Хол“ на 14 април, а многобройните отличия (в цели 26 категории) бяха представени от плеяда артисти, сред които Майкъл Шийн, Ричард Е. Грант, Доминик Уест и Ейдриън Лестър. Водеща на събитието беше британската актриса и певица Хана Уодинам. Рекордьорът по брой номинации (цели 11) и награди (7) тази година е хитовият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър „Сънсет Булевард“. създаден върху едноименния филм от 1950 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„ПлатонOFF” – от ателие до спектакъл

През декември, 2023 г., в Театрална работилница „Сфумато“ беше проведено ателие от проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, което събра в малкото камерното пространство на театъра 90 актьори, желаещи да се гмурнат в света на „Черновите на А.П. Чехов“ и да се одързостят в опити, търсещи истината за духовната вселена на съвсем младия (когато пише тези “чернови”) автор. От ателието в началото на настоящата година започна изграждането на спектакъла „ПлатонOFF”, който два месеца по-късно, на 5 и 6 март се срещна със софийската публика.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерите през май

Май е месец, наситен с разнообразни театрални преживявания, и поставящ началото на фестивалния сезон. Тази година публиката ще има удоволствието да се потопи в магията на три емблематични за българската култура фестивала: „Antistatic“ – фестивал за съвременен танц и пърформанс, който се състои в сърцето на София, „One dance“ – Международен фестивал за съвременен танц, превръщащ Пловдив в сцена на световно ниво и „Друмеви театрални празници“ – един от най-старите фестивали в България, носещ духа на театъра в Шумен.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинации за театралните награди АСКЕЕР’2024

На 24-ти май – празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия” Фондация „Академия АСКЕЕР” ще връчи за 33-ти път своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите „АСКЕЕР” са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават „от артисти – за артисти“. Вижте номинираните за 2024 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората и прекрасният нов свят

На 21 и 26 април в Народния театър се състоя дългоочакваната премиера на спектакъла “Елементарните частици” по едноименния роман на Мишел Уелбек, издаден през 1998 г. Режисьорът Крис Шарков, който е и автор на сценичната адаптация, отново, след проникновения си прочит през 2020 г. на “Серотонин” – друг от прочутите романи на френския писател, изправя зрителите през някои от най-драматичните въпроси на съвременното ни съществуване.

ВИЖТЕ ОЩЕ