вторник, октомври 22, 2024
НОВИНИ

Премиерите през април

АНИТА АНГЕЛОВА

Софийските театри ни очакват с богата програма през този месец, изпълнена с разнообразни постановки. Макар че краят на театралния сезон вече е близо, интензивната поява на премиери продължава, а сцените извън София гъмжат от живот и нови заглавия. Ето някои от тях:

„Хипотетично“ в Народен театър „Иван Вазов“ е спектакъл, реализиран благодарение на Програмата „Апостол Карамитев“. Представлението е първото, осъществено в рамките на проекта, който стартира миналата година по повод 100-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев. Особено важно е да отбележим, че основната цел на програмата е да се насърчи създаването на спектакли в различни форми и естетики, да се предложат нови, интердисциплинарни перспективи към правенето на театър, да бъдат открити интересни автори, идеи и практики, да се отправят нови артистични предизвикателства към трупата и екипа на театъра, да се даде видимост на нови или непознати за Народния театър автори, които да представят своеобразните си разбирания за сценично произведение. Идеята, хореографията и режисурата на пърформанса „Хипотетично“ са дело на Галина Борисова. Тя е едно от значимите лица на изпълнителските изкуства у нас днес. Хореограф и изпълнител е на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Участват Анета Иванова, Велислав Павлов, Елена Димитрова, Кире Гьоревски, Пьотр Кшемински и Стефан А. Щерев.

„Елементарните частици“ (Les Particules élémentaires) е роман на френския писател Мишел Уелбек. Историята се фокусира върху мрачното и безполезно ежедневие на главните герои – двама полубратя, които почти не се познават. Мишел, отгледан от баба си, се превръща в интроспективен молекулярен биолог. Неговите новаторски открития проправят пътя към премахването на сексуалното възпроизводство. За разлика от него, възпитанието на Бруно е белязано от трагедия, съпътствана от поредица интернати, в които се упражнява насилие. Пътят му води до брак без любов. В края се оказва, че хората са само частици и че както телата се разпадат, така и биха могли да бъдат създадени от частици. Режисьорът Крис Шарков се заема с нелеката задача да пренесе на сцена този толкова важен за разбирането на процесите на новото време роман. В спектакъла участват Теодора Духовникова, Жаклин Даскалова, Димитър Николов, Мартин Димитров, Елена Иванова, Славена Зайкова, Дарина Радева.

„Мистерия с кон“ от Стефан Цанев в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ представя абсурдната ни действителност, в която мечтите изчезват безследно, спомените се изпаряват, а историите мигновено се забравят. В този свят живеят хората на Стефан Цанев – идеалисти в пороците си, забавни в тъгата си, чувствителни обществени критици. Човеци, подправени със завидно, на моменти болезнено чувство за хумор, самоирония и малко тъга. Режисьор на спектакъла е Анастасия Събева. Участват Кирил Ефремов, Георги Спасов, Теодор Елмазов, Светлозар Начев, Елена Атанасова, Александър Григоров.

„Всеки иска да живее“, отново в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, от  Ханох Левин. Режисьор на постановката е Елена Панайотова. Участват  Асен Мутафчиев, Божидар Мицев, Деляна Хаджиянкова, Деница Даринова, Живко Сираков, Ивайло Калоянчев, Илияна Колева, Кирил Бояджиев, Николай Върбанов, Пламен Великов, Сотир Мелев, Явор Борисов и студенти от ТК „Любен Гройс“.

„Свлачище“ от Васил Балев е представление на режисьора Григор Антонов в Театрална работилница „Сфумато. Антонов споделя: „Мъжът и Жената – два отделни къса от битието. Две фигури на любовта и смъртта. Двама уморени играчи, играещи играта на Мъж и Жена. Играта е винаги с нови правила, за да не умре нещо между двамата. Тя трябва да поддържа нещо живо. Началото е разрушително. Парадоксът е, че рушиш, за да поддържаш здрава конструкцията. Играта e както при сумото: единият играч трябва да избута другия извън очертанията на терена.  Мъжът или Жената трябва да изтласка другия извън рутината на връзката, извън полусънното повторение на дните. Всичко в тази игра е истинско, но прилича на измислено. Играта заприличва на танц.“ В спектакъла участват  Александра Василева, Свежен Младенов.

„Глутница К*чки“ от Куентин Тарантино в IM STUDIO. „Reservoir Dogs“ разказва за паметта и смисъла, и за колко краткотрайно може да бъде човешкото разбиране за хаотичния свят. Това е разказ за разпадането на социалния ред и за усилията да се открие начин за ориентация във все по-бурните и нестабилни времена. Режисьор на спектакъла е Савина Бързева. С участието на Мария Русева, Нина Ангелова, Виктория Василева, Славина Кюркчиева, Мария-Алесия Порку, Мила Пейова, Кристиан Андонов, Радина Иванова, Яна Пенчева.

„Анна – НЕПОПРАВИМАТА“ от Стефано Масини в РЦСИ „Топлоцентрала“. Режисьорът Надя Панчева ще ни потопи в театрален меморандум за Анна Политковская. Анна Степа́новна Политковская е руска журналистка и защитник на човешките права, известна със своята критична позиция към политиката на Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказват как руските военни се държат с мирното население там. На 7 октомври 2006 г. тя е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят. Според някои, то е по поръчка на руските власти. Участват Невена Калудова, Владимир Солаков.

„Засекретено изследване” е пиеса на един от най-смелите съвременни европейски драматурзи – Иван Вирипаев, представлява интригуващ пъзел, чието сглобяване изгражда образа на нашето объркано и хаотично време. Тя задава въпроса – ще можем ли да се освободим от страховете и предразсъдъците си, от влиянието на пропагандата и на рекламата? За да съумеем да се отърсим от баналното „екранно мислене“? Защото баналният човек е несвободен, несвободният човек – банален. А нима надеждата не е в това – свободата, истинската свобода, да спаси света? Режисьор на спектакъла е Иван Добчев, с участието на  Снежина Петрова , Нора Малинова , Даниел Цочев , Стефан Саръиванов , Ралица Воденичарска – Театър 199 „Валентин Стойчев“.

„Любовта като стока“ е представление на режисьора Дамян Тенев в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, съзаддено по пиесата “Добрият човек от Сечуан”, написана 1938-1940 г. от Бертолт Брехт – един от най-значимите поети и драматурзи на 20-ти век. Това е една от най-известните му творби и е пример за така наречения епичен театър. Проститутката Шен Те, от китайската провинция Сечуан, се опитва да бъде добра в общество, пропито от корупция, бедност и несправедливост… Притисната от обстоятелствата, тя е принудена да започне да действа като лош и безскрупулен човек, за да оцелее. Дали добросърдечната Шен Те ще успее да запази собствените си морални принципи, или ще се промени? Участват Ванина Йорданова, Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотиров, Симона Жулиянова.

„Слънчев ден“ е спектакъл по пиесата Ана Батева и Любомир Колаксъзов. Именно този техен текст е оценен с първа награда за оригинален текст на Литературния конкурс за написване на пиеса-приказка за куклен театър „Михаил Лъкатник“, Ямбол (2021). За продукцията на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово Ана Батева прави специална сценична адаптация на пиесата, за да превърне постановката в едно забавно семейно преживяване. „Слънчев ден“ е името на отменения празник в един град, чиито жители и облик са превърнати в сиви и безлични. Магаренцето Мирко ще се опита да промени това и да върне усмивките. Участват Мелин Ердинч, Надежда Петкова, Виолина Доцева, Петър Рангелов, Ванина Попова, Поля Йорданова, Магдалена Славчева, Дилян Николов, Добринка Тосева, Атанас Димитров, Петко Койчев.

„Куцльото от забутания остров“ от Мартин Макдона в Драматичен театър „Сава Огнянов“, Русе. Режисьор е Пламен Марков, благодарение на когото българската публика преди години се запознава за първи път с творчеството на Мартин Макдона. Участват Мая Новоселска, Цанка Цанева, Тодор Лазаров, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивана Керанова, Кадри Хабил, Косьо Станев, Любомир Кънев, Петя Венелинова.

„Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир в Драматичен театър „Адриана Будевска“, Бургас. Режисьорът на спектакъла Лилия Абаджиева споделя: „Ромео и Жулиета“,  според мен, проектира вечния ни копнеж по един прекрасен, съвършен свят. Свят, в който е възможно мечтанието да се състои и да се удържи, предусещането на човешкото същество, че тялото му изисква от съзнанието му онова все още непостижимо действие, чрез което ще престане да бъде тленно. „Ромео и Жулиета“ е предчувствието на човека, че неговото аз ще се превърне във всеобхватна светлина без време и пространство, че неговото аз ще бъде зад вратата от опал и диамант, че битието ще бъде нещо друго…“ С участието на Анна Кошко, Асен Лозанов, Милена Маркова, Навид Афзали, Никола Парашкевов, Пепа Николова, Тихомир Благоев, Силвестър Силвестров.

Екипът на СЦЕНАрт ви желае приятно гледане!