„ПлатонOFF” – от ателие до спектакъл

АЛЕКС ДАЧЕВ

През декември, 2023 г., в Театрална работилница „Сфумато“ беше проведено ателие от проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, което превърна камерното пространство на театъра в „дядовата ръкавичка“, побирайки в него 90 актьори, желаещи да се гмурнат в света на „Черновите на А.П. Чехов“ и да се одързостят в опити, търсещи истината за вселената на съвсем младия автор. В продължение на три седмици интензивна работа, младите артисти се срещнаха, някои за първи, а други за пореден път, със същността на лабораторния метод в театъра, предоставящ им възможността да потеглят на дълга експедиция към своето собствено търсене на текст, персонаж, образ, картина, действие, живот на сцената. Смелостта на актьорите растеше с всеки изминал ден, с всяка секунда, водеше към нови и неочаквани хрумвания и проби, за да успеят да открият истината за съответния персонаж, тук и сега, никога отново.

ПЛАТОНoff от А.П.Чехов, режисьори Маргарита Младенова, Иван Добчев, ТР Сфумато, 2024, фотограф Кети Райкова

Задълбочените изследвания на Маргарита Младенова и Иван Добчев разкриваха същността на едно съзнание за съществуване, което съвременният човек трудно може да си представи в условията, в които се е появил и които са задълбочени не в търсенията, а в намирането, не във въпроса, а в отговора, не в процеса, а в резултата. Какво е да си млад и невнимателен? Какво е да правиш грешки с ясното съзнание за същността на греха? Какви са последиците от всичко това? Къде започва и свършва любовта и къде започва страданието; къде е границата в преживяванията на свободния човек? Какво ли е преживял 18-годишният Антон Павлович, за да създаде така плътни и интензивни отношения в своите дебютни текстове? Към тези и множество други въпроси се случи пътуването от актьори, режисьори, изследователи, млади и ентусиазирани публики.

Така, поетапно, в началото на настоящата година започна изграждането на спектакъла „ПлатонOFF” – заглавие, идея на Иван Добчев, създаваща директна асоциация с философската концепция за платоничните отношения, в случая отречени и низвергнати от човека, отдал се на изкушенията и лесните удоволствия. В търсенията на ранния Чехов герой, идеите предхождат нещата, както споделя в анотацията си Маргарита Младенова, което навежда на мисълта за постепенното заменяне на способността на човека да създава с изкушението да руши.

ПЛАТОНoff от А.П.Чехов, режисьори Маргарита Младенова, Иван Добчев, ТР Сфумато, 2024, фотограф Кети Райкова

Режисурата на двамата доайени на българския театър и на съвременното Чехово присъствие в него извежда недвусмислено, директно и реалистично една съвсем различна и необходима форма на съществуване. Актьорската игра на плеядата от артисти от различни поколения въвлича зрителя в нов свят с нова мярка за достойнство и чест. Александър Тонев успява да проведе своя сложен и противоречив персонаж през същината на неговите колебания и терзания, които сам си навлича. Зрителят открива двуполюсния характер на неговите взаимоотношения с множеството женски персонажи, чиито силни характери са пренесени в измеренията на видимото от Стефани Андонова, Весела Манолова, Каталин Старейшинска/Яна Георгиева, Биляна Георгиева/Паола Маравиля, Лора Тенчева. Сценографията на Венелин Шурелов, разпределена в двете части на спектакъла успешно допринася за създаването на атмосфера, ударно разкриваща същността на житейските условия, в които се развива Платонoff-ата трагедия. Музиката на Христо Намлиев завършва концептуалния щрих на преживяването на тази неизбежна човешка съдба, завладяваща зрителя от стъпването в салона до неочаквания финал.

„ПлатонOFF“ – спектакъл, който се превръща в една вечна изповед за изчезващия човек, на човека, който се върти в колелото на търсенето на своите ценности във всяко едно време. Чеховата пиеса приема формата на вопъл, на вик, който има необходимост да бъде претворен на сцената. На сцената на Театрална работилница „Сфумато“ този Чехов свят е възкресен по един нов, витален, съкровен, хуманистичен начин.

ПЛАТОНoff
от А.П.Чехов
Режисьори Маргарита Младенова, Иван Добчев
Сценография Венелин Шурелов; костюмография Елица Георгиева и Сузи Радичкова;
музика Христо Намлиев
Участват Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Георгиева

Премиера на 5 и 6 март 2024 г., ТР Сфумато

Съвместна публикация с Литературен вестник, № 16, 24-30.04.2024, 8