СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ продължава с три знакови спектакъла

„СТРАХ И ОТЧАЯНИЕ В ТРЕТАТА ИМПЕРИЯ“
по Бертолт Брехт, реж. Тимофей Кулябин
Театър Вене – Талин, Естония
1 юли, понеделник, 19:00 ч., Народен театър „Иван Вазов“, Голяма сцена

Тимофей Кулябин е един от най-интересните и търсени европейски режисьори.
В естонската столица, на сцената на рускоезичния театър там,  Кулябин поставя осъвременена версия на пиесата на Бертолт Брехт „Страх и мизерия в Третия райх“, която описва живота по време на възхода на националсоциализма и управлението на Хитлер. „Страх и отчаяние в Третата империя“ на Кулябин осъвременява някои от сцените в оригиналната пиеса и създава спектакъл за страха и отчаянието, за колективното онемяване, за изчезването на човешкото в едно тоталитарно общество.
Представлението е на руски език с български и английски субтитри.
Билети: https://bit.ly/4bGhSs2 или на касите на НТ „Иван Вазов“

„Среща сред цъфналите праскови“, традиционна китайска опера Кунцю от ХIV век

„СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ“
традиционна китайска опера Кунцю от ХIV век
Шанхайска трупа за операта Кунцю – Китай
2 юли, вторник, 19.00 часа, в салона на Театър „Българска армия“

На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно.

“Среща сред цъфналите праскови” е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера. Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.
Успоредно на спектакъла ви каним на образователен семинар, чиято цел е да запознае студентите от театралните специалности и интересуващите се от източната театрална традиция със спецификата на операта Кунцю.


Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения. Сред знаковите ѝ постановки са „Павилионът на божурите“, „Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.

Спектакълът се осъществява в сътрудничество с посолството на Китай в България във връзка със 75 годишнината от установяването на дипломатически връзки между двете страни.

Билети: https://tickets.tba.bg/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2f и на касите на Театър “Българска Армия”!

ОТЕЛО“ от Уилям Шекспир, режисьор Оскарас Коршуновас,

„ОТЕЛО“
от Уилям Шекспир
режисьор Оскарас Коршуновас, ОКТ / Градски театър Вилнюс, Литва
9 юли, вторник, от 19.00 ч., в салона на Народен театър „Иван Вазов“,

Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – Оскарас Коршуновас, поглежда на класическата шекспирова трагедия „Отело“ през призмата на съвременния опит.

Тя може да бъде въздействаща пиеса за желанието, красотата и съдбата. Но също и силно политическа пиеса, която поставя под въпрос отношението ни към различния.

В този мащабен и зрелищен спектакъл страстта, предателството и отмъщението се обединяват в чувствена и понякога жестока хореография. Но той също така показва степента на манипулация в съвременните общества, в които отхвърлянето и ксенофобията продължават да се използват като оръжия за насаждане на чувство за несигурност и антагонизъм.

Времетраене: 3 ч. и 40 мин. (с антракт)
На литовски език със субтитри на български и на английски.
Билети: https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/otelo-wts
и на касите на Народен театър „Иван Вазов”

КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА