Премиерите през месец ФЕВРУАРИ

АНИТА АНГЕЛОВА

В нашата рубрика „Новини“ ще споделяме с вас какво ново можете да очаквате на българската сцена. През февруари ще имат своите премиери няколко интересни нови заглавия. Ето някои от тях:
Ще започнем със софийските сцени. В Театър 199 „Валентин Стойчев“ за първи път се поставя пиесата „Чест“ на драматурга Джоана Мъри-Смит (превод Златна Костова). Режисьор на постановката е Ивайло Христов, а ролите изпълняват Владимир Карамазов, Кристина Янева, Елена Хрант и Каталин Старейшинска.
В Младежки театър „Николай Бинев“ ще имаме възможност да видим една от най-известните пиеси на Ясмина Реза „Арт“. Режисьор на постановката е актьорът Владислав Стоименов. Пиесата не за първи се появява на българска цена. Още през 2000 година Пламен Марков поставя пиесата заедно с актьорите Атанас Атанасов, Владимир Пенев и Иван Петрушинов в Малък градски театър „Зад канала“. Няколко години (2013г) по-късно Антон Угринов също се заема с пиесата на Реза. В ролите влизат Юлиан Вергов, Владо Карамазов и Захари Бахаров. И ето сега 10 години по-късно, пиесата отново се завръща на сцена с актьорите Петър Петров – Перо, Георги Гоцин и Кирил Недков. Ясмина Реза е позната на българската сцена освен с „Арт“, и с пиесите ѝ „Богът на касапницата“, „Една испанска пиеса“ и „Белла фигура“.
Стайко Мурджев продължава с търсенето си на провокативни текстове. Миналата година в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград той постави една от пиесите на Джон Патрик Шанли „Съмнение“, от която самият драматург прави забележителен филм с участието на Мерил Стрийп. Този месец на сцената на Млък градски театър „Зад канала“, ще се появи новото представление на Стайко Мурджев по романа на Антъни Бърджес „Портокал с часовников механизъм“. Едва ли има някой който да не познава емблематичния филм на Стенли Кубрик. Това със сигурност ще се превърне в едно от събитията за тази година.
И като говорим за големи събития, този месец на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ ще гостува спектакълът на Тимофей Кулябин „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес с Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Представлението е копродукция на Театър „Дайлес“ – Латвия и Екатерина Якимова. 
Френската пиеса „Това не го казвай!от Саломе Льолуш е съвременна комедия, номинирана в три категории на наградите „Молиер“ 2022. Тя се появява за първи път на българска сцена под режисурата на Явор Гърдев в кино „Люмиер“. В спектакъла участват Теодора Духовникова и Захари Бахаров.
Иван Вирипаев е един от най-интересните и популярни съвременни драматурзи. Част от неговото творчество е поставяно в България от режисьори като Галин Стоев („ Танцът Делхи“, „Кислород“, „Археология на сънуването“) и Явор Гърдев („Пияните“). Този месец на сцената на регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ за първи път се поставя пиесата на Верипаев „Непоносимо дълги прегръдки“ от режисьора Крис Шарков.
В Сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще може да видим пиесата на Клод Мание „Оскар“ под режисурата на Венцислав Асенов.
В Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив ще се появи новият спектакъл на режисьора Елица Йовчева „Отблизо“ от Патрик Марбър.
ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!