Премиерите през месец МАРТ

Премиерите през месец МАРТ

АНИТА АНГЕЛОВА
            С очакването на пролетта и в театралния афиш са заложени много нови изненади. През Март публиката ще има възможност да види разнообразни  и вълнуващи заглавия, да се срещне с различни театрални естетики. Какво можем да очакваме?
            В Младежки театър „Николай Бинев“ се очертават две премиери през март. Едната е за малчуганите, но и за всеки, които пази детското в себе си. Това е представлението „Трите прасенца“ с режисьор Валентин Владимиров. Вторият спектакъл е по едноименния роман на Александър Дюма-баща „Граф Монте Кристо“ с режисьор Бина Харалампиева. Юрий Дачев се е заел със задачата да драматизира един от най-четените романи в историята на литературата.
            Любителите на Антон Чехов, а и не само, ще могат да се насладят на една от знаковите пиеси на драматурга – „Три сестри“ в Театър „Възраждане“. Спектакълът е режисиран от Стилиян Петров, който не за първи път се захваща с текст на руския автор. Заедно с него работи и известният изследовател на творчеството на Чехов проф. Людмил Димитров,
            През март сцената на  „YALTA ART ROOM” ще се превърне в дом на още три нови представления – „Мозъчен боклук“, „Ромео и Жулиета -Пърформанс за предразсъдъците и любовта“ и „Парче от монолог/Не аз“. През изминалите месеци наблюдаваме засилен интерес към Самюъл Бекет в театралните среди. Само преди няколко месеца бяха поставени две от емблематичните му пиеси „В очакване на Годо“ – Театър „Българска армия“ и „О, щастливи дни“ – Театрална работилница „Сфумато“. Две от премиерите в “YALTA ART ROOM” са именно по текстове на Самюъл Бекет. Първата от тях е „Мозъчен боклук“. Това е един театрален експеримент режисиран от Стоян Руменин. Втората е спектакълът „Парче от монолог/Не аз“. Представлението е вдъхновено от ателие по Самюъл Бекет, проведено по проект „BECKETT‘22” и е режисирано от Боян Крачолов. Последната премиера е по емблематичната пиеса „Ромео и Жулиета“ на Уилиям Шекспир. Това е проект на Театър „Друга линия“, чийто реализатор е Дарий Чавдаров.
            Още една премиера на софийска сецна – „Милионерът“ от Йордан Йовков, поставя актьорът Николай Урумов в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.
            В Театър „Българска армия“, режисьорът и актьор Стефан Спасов се заема с най-известната пиеса на италианския драматург Манлио Сантанели „Кралицата майка“ с участието на актрисата Мария Стефанова. Пиесата не за първи път се поставя на българска сецна. През 2011 г. Валентин Ганев я реализира в Театър 199 „Валентин Стойчев“ заедно с Владимир Пенев и Невена Мандаджиева.
            Новата премиера в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е „Ботушът“. На крайбрежната сцена актьорът Стоян Радев влиза в ролята на режисьор, поставяйки нова българска драма. Той се захваща с пиесата на младия драматург Лило Петров, който разказва за избиването на регентите, министрите и народните представители на 2 февруари 1945 г.
            В Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора режисьорът Денислав Янев поставя „Френският квартал“ от Тенеси Улиямс.
            Три нови представления ще се появят на сцената на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен – „Перфектният домакин“, „Елате ни вижте“ и „Моето мъжко момиче“. „Перфектният домакин“ е пиеса на Лиза Шопова, която освен ролята на драматург, поема и функциите на режисьор. Пиесата „Елате ни вижте“ от Кирил Топалов е режисирана от Владлен Александров, а „Моето мъжко момиче“ (Жад Рос Паркер) – от Димитър Стефанов.
Приятно гледане!