понеделник, октомври 21, 2024
РЕЦЕНЗИИ

Награди „Лорънс Оливие“ 2024

МИРЯНА ДИМИТРОВА

Церемонията по връчването на едни от най-престижните британски театрални награди се състоя в „Роял Албърт Хол“ на 14 април, а многобройните отличия (в цели 26 категории) бяха представени от плеяда артисти, сред които Майкъл Шийн, Ричард Е. Грант, Доминик Уест и Ейдриън Лестър. Водеща на събитието беше британската актриса и певица Хана Уодинам.

Наградите „Оливие“ водят началото си от 1976 г. и се връчват ежегодно от Обществото на театрите в Уест Енд. През 1984 г. сър Лорънс Оливие приема да стане патрон на инициативата и оттогава наградите носят неговото име, а дизайнът на статуетката е дело на скулптура Хари Франкети и изобразява легендарния британски актьор в ролята му на крал Хенри V от 1937 г.

Никол Шерцингер(награда за най-добра актриса) в мюзикъла„Сънсет Булевард“ на Андрю Лойд Уебър, фотограф Marc Brenner

Рекордьорът по брой номинации (цели 11) и награди (7) тази година е „Сънсет Булевард“. Хитовият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, базиран на едноименния филм от 1950 г., разказва трагикомичната история на залязващата звезда от нямото кино, която вижда в млад сценарист надежда за завръщане на екрана. Спектакълът, представен в лондонския театър „Савой“, спечели в категориите най-добра възстановка на мюзикъл, най-добра актриса в мюзикъл за Никол Шерцингер (която спечели и наградата на „Ивнинг стандарт“ в края на миналата година), най-добър актьор в мюзикъл – Том Франсис; също така призове за режисура за Джейми Лойд, звуково оформление и дизайн, и художествено осветление. Музикалният ръководител Алън Уилямс получи награда за изключителен  принос в жанра мюзикъл.

„Скъпа Англия“ – награда за нова драматургия на Джеймс Греъм, фотограф Marc Brenner

Отличието за нова драматургия бе връчено на Джеймс Греъм за „Скъпа Англия“. Премиерата на пиесата е през 2023 г. в Националния театър, режисьор е Рупърт Гулд, а в главната роля е Джоузеф Файнс. Текстът е на необичайна тематика – разказва историята на футболния мениджър Гарет Саутгейт, драматизирайки конкретни събития (включително напускането на английския национален отбор след изпусната дузпа на Европейското първенство през 2022 г.), като умело разкрива трудностите в спорта, цената на постиженията, но и взаимоотношенията с феновете и ролята на тази наистина велика игра в изграждането и поддържането на националното самочувствие. Постановката спечели и още една награда – тази за най-добър актьор в поддържаща роляУил Клоуз.

Не беше изненада, че наградата за най-добър актьор отиде при Марк Гатис за изпълнението му в „Мотивът и Репликата“, нашумялата пиеса от Джак Торн (режисирана от Сам Мендес за Националния театър), разказваща за срещата и творчески сблъсък между сър Джон Гилгуд и Ричард Бъртън по времето на репетиционния процес на бродуейска продукция на „Хамлет“ през 1964 г. Гатис, който играе Гилгуд, този път „надделя“ над Андрю Скот, чието въплъщение в моноспектакъла по Чеховата творба „Вуйчо Ваньо“ спечели наградата на вестник „Ивнинг Стандарт“ в същата категория в края на миналата година, и също бе номиниран.

Друга продукция, получила два приза, е „Портретът на Дориан Грей“. Безсмъртната творба на Оскар Уайлд е адаптирана  и режисирана от Кип Уилямс, а във всичките ѝ 26 роли се превъплъщава австралийската актриса Сара Снук, позната най-вече на телевизионните зрители от сериала „Наследници“, която спечели награда за най-добра актриса. Постановката разчита както на таланта на Снук, чието внимание към детайла, контрол на тялото и емоционална гъвкавост спомага за преминаването ѝ през внушителния брой персонажи, така и на присъствието на прожекционни екрани, видео записи, камери, снимащи действието на живо и други мултимедийни ефекти. Въпреки всичко, както отбелязва критикът на „Гардиън“ Арифа Акбар, тези ефекти всъщност подчертават театралността, а не отдалечават зрителя от нея.      Спектакълът спечели и награда в категорията за най-добри костюмиМарг Хоруел.

Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля бе връчена посмъртно на Хейдн Гуин за участието ѝ в новата пиеса „Когато Уинстън тръгна на война срещу радиото“ от Джак Торн (автор на гореспоменатата „Мотивът и репликата“), играна в театър „Донмар“ и режисирана от Кейти Ръд. Гуин се превъплъщава в мъжка роля – тази на британския министър-председател Стенли Болдуин, в текст посветен на ролята на Би Би Си в отразяването на общонародната стачка в Обединеното кралство през 1926 г. и сложните взаимоотношения между все още утвърждаващата се медия и властта.

Отново две отличия получи и новата музикална комедия „Операция Минсмийт“, чиито текст, музика и текстове на песните са създадени от творческия колектив „СпитЛип“ (Дейвид Къминг, Феликс Хейгън, Наташа Ходжсън и Зоуи Робъртс). Както и заглавието подсказва, сюжетът на спектакъла е свързан с въпросната операция, състояла се през 1943 г. и целяща да дезинформира Райха за предстоящо настъпление в Гърция и Сардиния, докато съюзниците реално се насочват и успешно дебаркират в Сицилия. Петима актьори се превъплъщават в най-различни персонажи, като често жени влизат в мъжки роли (като например Наташа Ходжсън в ролята на командващия операцията Юън Монтагю). Премиерата на постановката е през 2019 г., но огромният ѝ успех на Уест Енд през 2023 г. и нестихващият зрителски интерес ѝ спечелиха наградата за най-добър нов мюзикъл и тази за най-добър актьор в мюзикъл за Джак Малоун.

Награди „Оливие“ се връчват и за постижения в танцовото и оперно изкуство. Тазгодишните победители в категориите най-добра нова танцова продукция е „La Ruta“, по хореография на Габриела Карицо, продукция на нидерландския танцов театър, представена в „Садлърс Уелс“ в Лондон. Призът за най-добра оперна продукция отнесе „Невинност“ – творба на финландската композиторка Кайя Саариахо. Произведението, чиято премиера е във Франция през 2021 г., е поставено в Кралската опера „Ковънт Гардън“ през 2023 г., под режисурата на Саймън Стоун. Либретото, дело на Софи Оксанен, разказва две преплитащи се истории –на двойка младоженци и на стрелба в училище в Хелзинки преди десетилетие. Спомени и травми се оказват неразривно свързани с настоящето и бъдещето на младата двойка когато се разбира, че братът на младоженеца е ученикът – убиец. Признания получиха бразилската  балерина Изабела Кораси (изключително постижение в областта на танца) за изпълнението ѝ в „Нина: по всякакъв начин“ на трупата на Каса Панчо „Ballet Black“, постановка посветена на джаз дивата Нина Симон, както и дългогодишният музикален директор на Кралската опера Антонио Папано (изключително постижение в областта на операта).

Всички номинирани и победители можете да видите тук: https://officiallondontheatre.com/olivier-awards/year/olivier-awards-2024/