вторник, октомври 22, 2024
НОВИНИ

Премиерите през март

АНИТА АНГЕЛОВА

Пролетта е в разгара си, а с нея и театралният сезон! Месец март ни донесе богата палитра от нови постановки, които предлагат вълнуващи истории, емоции и размисли.

„Платонoff“ е сред най-новите заглавия в Театрална работилница „Сфумато“. Идеята за спектакъла се появява след като режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев осъществяват през миналата година ателието „Черновите на А. П. Чехов“. В основата на ателието лежи най-ранният опит на втора за пиеса, озаглавена по-късно „Безотцовщина“. Чехов пише този удивителен текст (който с вариантите е над 200 страници) когато е на 18 години. Иван Добчев споделя: „Героите на това Безбожие се мятат всред останките от завещаните им скрижали, градили човешкото в Човека, от изгонването му от Рая, през Реформациите, Революциите, Ницшеанските умъртвявания на Бога, призраците на Комунизма и Анархизма, до днешната гърчеща се в агонията на Всепозволеността либерална демокрация. 18-годишният Чехов сякаш е преживял видението на Йоан на остров Патмос и е видял как горим. Нашият спектакъл има дързостта да възкреси този Чехов, забравен и през годините заметен под постулатите на психологическия реализъм на Станиславски и Немирович-Данченко. Много по-късно в санаториума Scwarzwald /Черна гора/ в курортното селище Badenweiler, вече 44-годишният Чехов, сломен от дългогодишната си туберкулоза, ще поиска чаша шампанско и с присъщото си черно чувство за хумор ще изрече последния си тост: „Ich sterbe!“. Мъртвото му тяло пристига в Москва във вагон за замразени стриди… черната комедия продължава.“ В представлението участват  Александър Тонев, Рашко Младенов, Антонио Димитриевски, Биляна Георгиева, Весела Манолова, Добромир Цветков, Иван Николов, Каталин Старейшинска, Кристиян Стоичков, Лора Тенчева, Марин Джишев, Нено Койнарски, Паола Маравиля, Преслав Търпанов, Стефани Андонова, Яна Георгиева.

„Платонoff“ по А. П. Чехов, режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“, премиера 5 и 6 март 2024, фотограф Кети Райкова

Николай Поляков поставя пиесата на австралийката Джоана Мъри-Смит „Скрити лимонки“ за първи път на българска сцена. Заедно с творческия и актьорския екип на Театър „София“ създава едно невероятно SIX WOMEN SHOW, което съчетава в себе си хумор, ежедневие, нелепости и истини за женската природа. Николай Поляков: „Скрити лимонки – това са шест истории. Какво ги обединява? Формално, видимо и драматургично – нищо. И все пак има един конец. Това е магическата среща с непредвидимото. Както и комичната редица от поражения, глупави поражения от несбъднати очаквания. Такива неща. В текста лесно могат да се открият дофеминистки и постфеминистки оплаквания. Ако ги търсиш. Аз ги подминах. За сметка на обожанието ми към жената.“ В спектакъла участват Ангела Канева, Дениза Павлова, Мила Банчева, Милена Живкова, Неда Спасова, Станка Калчева и Пламен Манасиев.

Миналия месец Театър „Българска Армия“ ни представи пет жени в еднакви рокли. Този месец ни очаква нова история – за една жена с една рокля. Това е първият женски моноспектакъл в историята на този театър. Антоанета Добрева – Нети се изправя пред текста на Елена Алексиева „Глас“ и влиза в ролята на Виктория Глас – жена с изключително силен характер, която ще ни покаже какво е да бъдеш себе си въпреки трудностите, хората около теб и провалите. Ще ни каже, че именно заради тях сме това, което сме и никога не трябва да спираме да следваме собствения си път. Режисьор на постановката е Ивайло Христов.

Антоанета Добрева – Нети в „Глас“ от Елена Алексиева, режисьор Ивайло Христов, Театър „Българска армия“, премиера 12 март 2024, фотограф Борис Урумов

Новата премиера в Малък градски театър „Зад канала“ е върху едноименната пиеса на Захари Карабашлиев „Неделя вечер“. Режисьорът Бина Харалампиева ни представя история за семейните отношения, за любовта и омразата, за прошката и изкуплението. Тя ще ни накала да се замислим за собствените си отношения с близките ни и за това как можем да преодолеем различията си и да се съберем отново. Захари Карабашлиев печели престижната награда „Аскеер“ за драматургия през 2009 г. за пиесата.

В РЦСИ „Топлоцентрала“ се очертават няколко премиери. Първата от тях е представлението „Оматидий“, което е по текста „16ти юни“ на Пламен Харманджиев – един от трите наградени сценария в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU SCENE конкурс за сценарии. Какво е да си млад? Спектакълът ни показва три различни гледни точки, разположени в три различни епохи и градове. Обединени от темата за израстването, историите ни карат да се замислим за собствените си пътувания. Актьорите ни водят на игриво лутане по границите на театралната конвенция, карайки ни да се запитаме: какво ни носи бъдещето? Режисьор на спектакъла е Кристина Беломорска, с участието на Димитър Крумов и Петър Петров – Перо.

Представлението „Решението“ по текст на Александър Мануилов е посветено на вечните човешки борби – с вътрешната корупция, с дилемите, с любовта. Разказана с майсторство и емоция, историята ни кара да се замислим за собствените си решения, за посоката на нашия живот и за това какви сме ние самите. Участват Василия Дребова, Явор Костов-Йондин, Емилия Тончева.

Следващата премиера за „Топлоцентрала“ е пърформансът „Многоглавото тяло“. Концепцията и драматургията са дело на Ясен Василев. Изпълнители са Ана Петкова, Василия Дребова, Дани Кирилов, Емилия Тончева, Захари Нанков, Изабел Миткова, Николай Николаев.

Актрисата Елена Телбис ще влезе в ролята на Теса от пиесата „Prima Facie“ на Сузи Милър. Пиесата за първи път е поставена през 2019 г. в Stables Theatre, Сидни, Австралия. След което, през 2022 г. драмата дебютира на West End, а главната роля в нея е изпълнена от известната актриса Джоди Комер. Спектакълът е номиниран за пет награди „Лорънс Оливие“, като печели за най-добра нова пиеса и най-добра актриса за Джоди Комер, която впоследствие печели награда „Тони“ за същата роля на Бродуей. А сега, през 2024 г. текстът ще бъде поставен за първи път на българска сцена. Елена Телбис споделя: „От години слушаме как по важните въпроси „трябва да се говори“. Говорим. Промяна пак няма. Тогава, може би, освен да говорим, трябва да започнем и да действаме. Защото имаме нужда от справедливост. На пръв поглед я има. Но само на пръв поглед.“

В „Théatro отсам канала“ режисьорът Александър Морфов се завръща към „Самоубиецът“ на Николай Ердман. Този път заглавието е „И все пак, Животът е прекрасен“. Навярно голяма част от българската публика вече е имала възможността  да гледа постановката „Животът е прекрасен“ в Народен театър „Иван Вазов“. Един от най-забележителните спектакли на Морфов. Дали и сега той ще успее да завладее зрителите по същия начин? Следва да разберем. Участват: Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Иван Бърнев, Албена Колева, Руси Чанев, Валери Йорданов, Никола Додов, Линда Русева, Иванка Шекерова, Даниел Кукушев, Александра Костова, Цветан Апостолов, Румен Троев.

Част от репертоара на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ става спектакълът „Формата на нещата“ от Нийл Лабют с режисьор Максима Боева. В постановката участват Станислав Кондов, Александър Евгениев, Христина Джурова, Сияна Начева.

Приказка написана през 1838 г., приказка завладяла целия свят, приказка, която навярно стои в библиотеката ти, приказка, която оживява на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ – „Храбрият оловен войник“ на Ханс Кристиан Андерсен. Причудливите герои ще се съживят благодарение на Валентин Владимиров, а в техните дрехи ще се наместят Александър Йорданов, Венцеслав Димитров, Йордан Тинков, София Трейман, Ярослава Павлова, Яна Терзиева.

Екипът на СЦЕНАрт ви желае приятно гледане!